Zajęcia rozwijające kreatywność kl. 1-3
Artykuły
Bombki z masy porcelanowej
Bombki z masy porcelanowej
Drodzy Uczniowie,
Dzisiaj proponuję Wam wykonanie bombek na choinkę z masy porcelanowej.
Masa porcelanowa jest niezwykle efektowną i prostą w wykonaniu masą plastyczną do tworzenia rozmaitych dekoracji świątecznych.
Do wykonania bombek z tej masy potrzebne będą:
-
300 ml kleju wikol (lub innego kleju do drewna)
-
taką samą porcję mąki ziemniaczanej,
-
dwie łyżki cytryny,
-
dwie łyżki oliwki,
-
miskę do rozrobienia masy,
-
wałek kuchenny,
-
foremki w świątecznych kształtach,
-
słomka,
-
sznurek lub nitka.
Wykonanie krok po kroku:
Do dużej miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wlewamy klej wikol, dodajemy dwie łyżki cytryny oraz dwie łyżki oliwki. Wszystko razem mieszamy łyżką. Gdy ciasto zacznie się razem łączyć zagniatamy je dłońmi. Po kilku minutach masa porcelanowa jest gotowa do tworzenia dekoracji (jednak masa porcelanowa dość szybko wysycha, więc najlepiej podzielić ją na części, jedną część zostawić do wałkowania i wykrawania bombek a pozostałe schować do worka i zabezpieczyć).
Masę wałkujemy na cienki placek, jeśli klei się do wałka można posypać ją lekko mąką. Za pomocą świątecznych foremek wykrawamy kształty naszych bombek, przy użyciu słomki robimy w każdej dziurkę i odkładamy do wyschnięcia. Gdy masa stwardnieje przewlekamy przez dziurki sznurek, zawiązujemy go i nasze bombki gotowe!
Do wyrabianej masy można dosypać również brokat, wtedy gotowe bombki będą się pięknie mienić na choince!
Dobra zabawa gwarantowana, a satysfakcja z własnoręcznie wykonanych ozdób świątecznych jest bezcenna!
Wesołych Świąt moi Drodzy!
Czytaj więcej o: Bombki z masy porcelanowejŚwiąteczne pierniczki
Kochani Uczniowie!
- 2 szklanki (320 g) mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej (najłatwiej gotowej lub DOMOWEJ)
- 2 łyżki masła
- 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
- około 1/4 szklanki ciepłego mleka
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
- Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
- Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 - 12 minut, w zależności od grubości.
- Po wyjęciu pierniczków z piekarnika należy odstawić je do wystygnięcia. Na koniec możemy udekorować pierniczki według własnego pomysłu.
Łańcuch z choinek
Kolejną propozycją zrobienia samodzielnych ozdób świątecznych jest łańcuch z choinek. Taką girlandę możecie powiesić na choince lub ozdobić nią okno.
Z czego zrobić łańcuch z choinkami:
– drucik kreatywny lub kawałek jasnego grubszego sznurka
– biały papier
– papilotki (papierowe foremki do muffinek) z różnymi wzorami
– klej
Jak zrobić łańcuch z choinkami:
Różnokolorowe papilotki składamy jak na zdjęciu i dobieramy po trzy, poszczególne sklejając ze sobą. Z białego panieru wycinamy gwiazdeczki. Na koniec choineczki przyklejamy do sznurka (lub drucika), a na górę każdej choinki po gwiazdce. Ozdoba gotowa! Prawda, że łatwe?
Bawcie się dobrze!
Czytaj więcej o: Łańcuch z choinekPapierowy Aniołek 3D
Drodzy Uczniowie,
Święta zbliżają się wilekimi krokami, w związku z tym w naszych domach nastał czas przygotowań do tego magicznego okresu. Dekoracje wykonane własnoręcznie zawsze cieszą najbardziej, dlatego dzisiaj proponuję Wam wykonanie papierowego aniołka.
Materiały potrzebne do wykonania ozdoby:
- kolorowe kartki z bloku technicznego,
- papierowa serwetka koronkowa,
- niewielka styropianowa kulka, ewentualnie papierowa,
- włóczka,
- złota lub srebrna folia samoprzylepna,
- nici,
- klej,
- nożyczki,
- mazaki.
Na początku, na kolorowej kartce rysujemy szablon do wycięcia stożka (7/8 koła), następnie wycinamy szablon i sklejamy go tak, aby powstał wspomniany stożek, mocno dociskamy brzegi.
Na wierzchołek stożka naklejamy styropianową lub papierową kulkę, mocno dociskamy i czekamy chwilę, aż klej wyschnie i kulka będzie się trzymać. Stożek tworzy suknię naszego anioła, którą należy ozdobić według własnego pomysłu, można wykorzystać do tego papierową serwetkę koronkową. Kolejnym krokiem jest wycięcie skrzydeł z bloku technicznego i pokrycie ich samoprzylepną folią. Z włóczki robimy włosy aniołka, przycinamy je, związujemy na środku nitką i naklejamy na styropianową lub papierową kulkę. Układamy fryzurę i wokół głowy naklejamy złotą przepaskę. Na koniec rysujemy twarz aniołka i gotowe!
Powodzenia!
Czytaj więcej o: Papierowy Aniołek 3DZimowy krajobraz
Chyba wszystkie dzieci lubią zimę, a szczególnie śnieżną zimę. Dzisiaj proponuję Wam kolejną pracę plastyczną, która wprowadzi nas w zimowy nastrój, jest to "krajobraz zimowy".
Materiały i przybory potrzebne do wykonania naszego krajobrazu:
- biały papier ksero,
- dwa niewielkie paski czarnego/brązowego papieru,
- ołówek,
- krystaliczna koszulka na dokumenty,
- nożyczki,
- dziurkacz,
- klej,
- taśma klejąca.
1. Składamy arkusz białego papieru na pół. Ze złożonej kartki, ze środka wycinamy duży prostokąt, tak by pozostała dość cienka ramka.
2. Wycinamy dwie duże korony drzew z białego papieru w taki sposób, by zasłaniały górną ramkę obrazka. Do tego wycinamy kilka mniejszych kształtnych chmurek, które uzupełnią nam korony drzew.
3. Z czarnego/brązowego papieru robimy dwa pnie drzew- szkicujemy a potem wycinamy.
3. Koszulkę składamy na pół i przecinamy. Obcinamy też biały pasek na którym są zrobione dziurki, zakładamy na około 0,5 cm i sklejamy taśmą klejącą.
4. Teraz najważniejsza część zadania- z pozostałych resztek papieru robimy dziurkaczem konfetti. Im więcej tym lepiej:) Fajnie będzie się prezentował nasz śnieg jeśli trochę dziurek zrobimy z innej, grubszej kartki.
5. Białe konfetti wsypujemy do środka koszulki, zaginamy górny brzeg i starannie oklejamy taśmą klejącą.
6. Rozkładamy ramkę, jedną jej część smarujemy klejem i przyklejamy koszulkę wypełnioną konfetti. Smarujemy drugą część ramki i sklejamy.
7. U góry obrazka przyklejamy do ramki korony drzew.
8. Przyklejamy czarne/brązowe pnie drzew i gotowe:)
Cukrowa śnieżynka
Moi Drodzy!
Na dworze robi się coraz zimniej, jednak śniegu ciągle nie widać :(
Z tego powodu proponuję Wam abyśmy wspólnie zrobili cukrowe płatki śniegu. Do ich wykonania potrzebować będziemy:
- cukier,
- klej,
- czarną kartkę z bloku technicznego,
- trochę chęci i pomysłowości :)
Wykonanie jest niezwykle proste ale i efektowne. Na kartce papieru, za pomocą kleju rysujemy płatki śniegu, według własnego pomysłu. Następnie zasypujemy kartkę cukrem i czekamy aż wyschnie klej. Dodatkowo możemy posypać śnieżynki brokatem, będą się pięknie błyszczeć. Gdy klej wyschnie zsypujemy resztę cukru z kartki i nasze śnieżynki gotowe!
Jak je wykorzystać? Pięknie będą się prezentować jako bombki! W tym celu należy wyciąć wykonane śnieżynki, za pomocą dziurkacza wykonać na środku dziurkę, przewiązać sznurek i zrobione. Można również sznurek przymocować za pomocą zszywacza lub po prostu taśmy klejącej.
Powodzenia!
Czytaj więcej o: Cukrowa śnieżynka
Pomponikowy bałwanek
Moi Drodzy, dzisiaj proponuję wam stworzenie pomponikowych bałwanków.
Jest to bardzo prosty pomysł na zrobienie właśnej zabawki
Będziemy potrzebować:
☆ włóczka,
☆ nożyczki,
☆ wasze ręce,
☆ oraz coś do ozdoby: oczka, drucik kreatywny, wstążeczka, guziki.
Na początek nawijamy włóczkę na palce, najlepiej złączyć że sobą cztery i zacząć od wskazującego do najmniejszego. Im więcej włóczki tym większy będzie pomponik. Następnie zsuwamy włóczkę z placy i mocno zawiązujemy na środku (tworzy się kokardka). Możemy zostawić luźno trochę włóczki, następnie związać jej dwa końce, tak aby można było zawiesić nasz pompon na choince.
Kolejnym krokiem jest przecięcie boków naszej "kokardki" i formowanie kłębka.
Teraz już tylko ozdabiamy i tworzymy pomponikowego bałwanka.
Bawcie się dobrze tworząc własne bałwanki!
Czytaj więcej o: Pomponikowy bałwanekPiankolina
Drodzy Uczniowie!
Zabawy sensoryczne korzystnie wpływają na rozwijanie zmysły dotyku u dzieci i przede wszystkim sprawiają im wiele frajdy! Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam przygotowanie PIANKOLONY.
Piankolina jest to niejadalna masa sensoryczna, która dzięki swojej konsystencji działa odstresowująco i wyciszająco.
Do przygotowania tej niezwykłej masy potrzebujemy:
-1 kg mąki ziemniaczanej
-1 opakowanie pianki do golenia
-Odrobinę płynu do naczyń
-(opcjonalnie barwniki spożywcze)
A więc produkty, które praktycznie każdy z nas ma w domu.
Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać - i gotowe! Można się bawić, lepić kulki, stawiać babki czy szukać zakopanych skarbów...
Zabawa piankoliną na pewno Was wyciszy i zrelaksuje!
Bawcie się dobrze :)
Czytaj więcej o: PiankolinaCiasteczka dla Świętego Mikołaja
Tradycyjnie, gdy odwiedza nas Święty Mikołaj, przygotowujemy dla niego poczęstunek. Zwyczaj pieczenia ciasteczek przywędrował do nas z USA i Kanady. Mali Amerykanie i Kanadyjczycy szykują co roku poczęstunek dla Mikołaja: oprócz własnoręcznie przygotowanych ciastek, nalewają mu mleko do kubka i stawiają na parapecie. Święty Mikołaj z ochotą poczęstuje się ciasteczkami i mlekiem by nabrać sił na dalsze roznoszenie prezentów. Ciasteczka mają stanowić nasze podziękowanie za podarunki od Mikołaja a ich zapach powinien sprawić, że skuszony nim Mikolaj na pewno odwiedzi nasz dom.
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszne, pachnące domowe ciasteczka. Poproście rodziców o pomoc przy ich wypiekaniu.
Składniki (12 sztuk):
- 100 g masła (temp. pokojowa),
- 80 g cukru, najlepiej trzcinowego ale biały też może być,
- 1 jajko (wielkość L),
- 200 g mąki pszennej tortowej,
- 1/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 50 g białej czekolady,
- 50 g gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych.
Miękkie masło dokładnie zmiksować z cukrem, a następnie dodać jajko i ubić mikserem na jasną, puszystą masę (może to potrwać nawet kilka minut). Dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i szczyptą soli, zmiksować do połączenia na niewielkich obrotach. Na koniec dodać czekoladę pokrojoną w mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając dłonią. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez 15 minut.
Smacznego!
Czytaj więcej o: Ciasteczka dla Świętego MikołajaŚwiąteczne rysunki
Drodzy Uczniowie!